HTML

Pannónia dicsérete

A magyar irodalom kevésbé érdekes felét elmondják az iskolai órákon. Ez itt a másik fele.

Facebook

  

Kedvcsináló

Következik

Friss topikok

Címkék

15 (1) 16. (5) 17. (1) 19 (3) 19. (1) 20. (2) balassi bálint (2) betlehem (1) buddha (1) döbrentei (1) énekek éneke (1) gárdonyi (1) germán (2) grimm (1) janus (1) karácsony (1) kassák (1) kazinczy-kódex (1) király (1) kódex (5) legenda (3) mátyás (1) mese (3) népszokás (1) nők (3) pannonius (1) pázmány (1) pesti gábor (1) petőfi (2) portré (3) régi (3) század (1) utazás (1) Címkefelhő

2013.03.30. 07:42 Esti Lia

A vándorlegény - második rész

Címkék: petőfi 19

ps1.jpgPetőfi Sándor rövid, ám annál tartalmasabb élete során jóformán az egész országot bejárta, a vaskos kötetet megtöltő versek megírása mellett pedig még úti élményeit is volt ideje lejegyezni. Mivel a Pannónia dicsérete egyik fő célja, hogy irodalmunknak azt az arcát is megmutassa, ma erről olvashattok - a kirándulások befejezéséről, vagyis az esküvőről, a nászéjszakáról és a mézes hetekről vall Petőfi.

Az utazást ott hagytuk abba, hogy a jól sikerült második út gyümölcseként Petőfi feleségül kérte Szendrey Júliát. Legényéletét egy külföldi úttal szerette volna lezárni. Ennek során Angliát és Franciaországot kereste volna fel, és a „szívéhez hasonlóan mély és viharos tengert”. Ez végül nem jött össze, de Petőfi efölött érzett bánatában sem az otthon ülést választotta.

Útnak indult hát, ismét a Felvidék felé véve az irányt.

Felkereste Bején Tompa Mihályt, akivel minden pillanatban összevesztek valamilyen költészettel kapcsolatos kérdésen. Újfent elment Vácra és Rimaszombatba, majd meglátogatta Murány várát:

murány_1.jpg„Magyarország legszebb megyéinek egyike Gömör s ennek ismét legszebb vidéke Murány. Gyönyörűségesen vadregényes táj. Szép derült nyári délután jártunk a nevezetes romokon, melyek talán hazánk valamennyi várai között legközelebb álltak a felhőkhöz a mindenfelől szédítő meredekségű kőszikla ormon. Köröskörül a még magasabb hegyláncon sötét fenyvesek, alant a mélységes völgyben a kéklő köd alatt fehér juhnyájak és tehéncsordák. A nyájak kolompoltak, a madarak daloltak és fütyültek, távolabb a hámorok zúgtak… mindenütt zaj, életzaj, csak itt fönn a bércen, hol egykor kardok csörögtek és ágyúk dörögtek, csak itt volt csend, halálcsend… kivévén, hogy Tompa Mihály hortyogott.”

Ezután Tornalja, Putnok, Diósgyőr, Miskolc, Szerencs, Tarcal, Tálya, Mád, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Széphalom, Királyhelmec, Lelesz, Ungvár, Munkács, Beregszász, Bandaló, Szatmárcseke, Zajta, Peleske, és Szatmárnémeti következett. Felsorolni is sok!

De Petőfinek nem volt az, innen továbbment Erdődre, ahol Júlia élt. 

Esküvőnk középkori regényességgel ment végbe, az erdődi vár kápolnájában, korán reggel. Szerettünk volna én is, menyasszonyom is, helyhez és alkalomhoz illő komoly és ünnepélyes arcot ölteni, de sehogy sem sikerült, folyton mosolyogtunk egymásra, s ha én olyan szépen mosolyogtam, mint menyasszonyom, úgy esküszöm neked, hogy angyalt festő képíró előtt a legtökéletesebb mintául szolgálhattam volna. [...] Az éjet Nagy-Bányán töltöttük egy fogadóban… házasságom első éjét a fogadóban! nem hiába vagyok a csárdák költője.

erdődvár.jpg

Az ifjú pár Koltón töltötte a mézesheteket, ahonnan előbb Dés, majd az örmények Jeruzsálemének nevezett Szamosújvár érintésével megérkeztek Kolozsvárra – ahonnan majd Bánffyhunyad, Királyhágó, Nagyvárad, Nagyszalonta és Szolnok felkeresése után tértek haza Pestre.

kolozsvár mátyás2.jpg„[…] benn valék a kicsiny, de élénk és kedélyesen tarka Kolozsvárban, melynek utcáit most gyönyörrel szemlélem a Biasini fogadójának egyik ablakából, míg feleségem… engedj meg, barátom, most már nem írok többet… feleségem fölkelt helyéről s hozzám közeledik. Kétség kivül fontos végzendői lesznek velem, tehát nem írhatok. Isten veled!”

 

(Idézetek forrása: Petőfi Sándor Úti jegyzetek ill. Úti levelek Kerényi Frigyeshez)

Petőfi utazásai térkép.png

Kattints a térképre a nagyobb képért!

Ha még többet szeretnél látni és olvasni Pannónia dicséretéről, keresd facebook-oldalunkat: Pannónia dicsérete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pannoniadicserete.blog.hu/api/trackback/id/tr85133786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.