HTML

Pannónia dicsérete

A magyar irodalom kevésbé érdekes felét elmondják az iskolai órákon. Ez itt a másik fele.

Facebook

  

Kedvcsináló

Következik

Friss topikok

Címkék

15 (1) 16. (5) 17. (1) 19 (3) 19. (1) 20. (2) balassi bálint (2) betlehem (1) buddha (1) döbrentei (1) énekek éneke (1) gárdonyi (1) germán (2) grimm (1) janus (1) karácsony (1) kassák (1) kazinczy-kódex (1) király (1) kódex (5) legenda (3) mátyás (1) mese (3) népszokás (1) nők (3) pannonius (1) pázmány (1) pesti gábor (1) petőfi (2) portré (3) régi (3) század (1) utazás (1) Címkefelhő

2014.04.02. 10:25 Esti Lia

Barokk humor

Címkék: kosztolányi pázmány 17 nyelvújítás

 „Ha őt olvasom, nem érzem a nyelvújítás szükségességét, nem látom azt a hiányt, melyre egy század múlva, a XVIII. század elején döbbentek rá... De bizonyos, hogy előtte gyökeresebb, velősebb volt a prózánk.” (Kosztolányi Dezső Pázmány Péterről)

 

dide és pázmány.jpgHa valamiről, a hitvitákról nehezen tudjuk elképzelni, hogy szórakoztatóak. Pedig azok. Ráadásul olyan érdekes dolgokat is megtudhatunk belőlük, melyek alapjaiban változtatják meg a régi irodalomról, régi nyelvről hallottakat.

Pázmány Péter már-már ijesztő mértékű grafomániával vetette magát bele a hitviták írásába. Sajnos életművével nemigen találkoztunk az iskolában, a róla élő képünk pedig inkább áll közelebb egy protestánsokat reggeliző, mára teljesen unalmassá vált inkvizítoréhoz, mint egy olyan irodalmáréhoz, mint akire Kosztolányi Dezső is felnézett. Pedig felnézett rá, mindennek pedig az azóta legtrendibb és legmodernebb sztárfolyóirattá vált Nyugatban adott hangot. Kosztolányi itt leírt megállapításaival még a mindig kritikus Pannónia Dicsérete sem tud vitatkozni, mert Pázmányról valóban elmondható, hogy:

  • „Most sem érzem idegenszerűnek, még csak régiesnek sem”
  • „Egyedülvaló mestere a magyar szónak, alkotó lángelme.”
  • „Pázmány prózája is humoros.”

Mindezt most nem valami bonyolult teológiai kérdés kifejtésével fogom megmutatni, hanem írásainak címével. Szerintem ezeken is lehet nevetni, de nem úgy, mint amikor a mozgólépcsőkön és metrókocsikban olvasható könyvcímek bénaságain szórakozunk. Azok a címek borzalmasan fantáziátlan, egy kaptafára készülő, buta erőlködések, Pázmányé viszont tele van nyelvi leleménnyel, maró gúnnyal, eleganciával. Toplistám:

5. Az mostan támadt új tudományok hamisságának tíz nyilvánvaló bizonysága és rövid intés a Török Birodalomrúl és vallásrúl

4. Bizonyos okok melyek erejétűl viseltetvén egy főember az új vallások tőrbéből kifeslett és az római eklézsiának kebelébe szállott

3. Alvinci Péternek sok tétovázó kerengésekkel és cégéresgyalázatokkal felhalmozott feleletinek rövid és keresztyéni szelídséggel való megrostálása

2. Rövid tanúság mint ismerhesse meg akármely együgyű ember is az igaz hitet.

1. Csepregi mesterség azaz Haffenreffernek magyarrá fordított könyve eliben függesztett leveleknek cégéres cigánysági és orcaszégyenítő hazugsági, melyet az igazságnak ótalmára írt: Szyl Miklós

Protestáns olvasóimnak ez valószínűleg sovány vigasz, de be kell ismerni, a 17. századi magyar nyelv hallatlanul gazdag volt! (Érdemes belegondolni, hogy a kor olvasni tudó embere is milyen más minőséget képviselt, hiszen megértette és tudta használni a nyelvet. Ma egy ennél jóval szegényesebb mondat is gondot okoz.)

Szólj hozzá!

2014.03.31. 10:38 Esti Lia

Csokonai – cenzúrázatlanul

Címkék: portré csokonai 18.

csokonai.jpgCsokonai neve mindannyiunknak ismerősen cseng, ám a mai bejegyzésben egy egészen új oldaláról ismerhetitek meg őt. Bár 18. századi szerzőről lesz szó, a számunkra már szinte olvashatatlanságig unalmas szépelgés, a véget nem érő siránkozások helyett sokkal izgalmasabb dolgokról lesz szó - mégsem hatásvadász módon. Csokonai szellemes és szókimondó verseiből Palotai H. Zsófia mutat most ízelítőt. Vendégszerzőnk egy egész könyvet szentelt ennek az irodalmi érdekességnek: a Szabadság mindenek felett – Libertas optima rerum  című művében a költő életének leghírhedtebb fél évét dolgozza fel: kollégiumi konfliktusainak és pesti látogatásának történetét, háttérben a Martinovics-összeesküvés bukásával. (Zsófi egyébként 20 és 22 éves kora között írta művét, tehát éppen annyi idősen, amennyi Csokonai a történet idején)

A XVIII. században a versírás még a kollégiumi tananyag része volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Csokonai jó pár ismert verse, amelyek eredetileg iskolai feladatként vagy annak mintájára készültek. Az estve, a Konstancinápoly vagy a jóval későbbi Halotti versek mind magasztos témákat dolgoznak fel – erkölcsi kérdések, halál-elmúlás-gyász, filozófia, társadalomkritika. Emellett azonban születtek olyan művek is, amelyek pontosan követik ezeknek a „komoly” verseknek a külsőségeit (versforma, verselés, műfaj, felépítés), viszont a témaválasztásuk… háááát… :) Nézzünk csak néhány ilyet!

Szólj hozzá!

2014.03.21. 15:31 Esti Lia

Egy ember élete

Címkék: portré kassák 20.

Kassák Lajos a természetben.jpgMire nagy nehezen eljutunk 20. századi irodalmunkig az iskolában, már alig van idő az év és egyúttal az általános vagy a középiskola végéig. Érthető, hogy mivel nagyon sok mindent kell bezsúfolni kevés tanórába, sok mindenkiről nem, megint sok mindenkiről pedig nagyon leegyszerűsítve hallottunk. Mindez nem lenne gond, ha legalább kedvet csinálnának ahhoz, hogy később magunktól levegyük a polcról ezeket a szerzőket. Ám legtöbbször éppen ez marad el – még olyanok esetében is, akikről heteken keresztül hallunk előadásokat, és akiknek műveit kötelezőként korábban elolvastunk. Kassák általában a teljes érdektelenségbe fullad: kommunista volt, tehát joggal van bennünk valamiféle undor iránta, ráadásul a szöveggyűjteményében is egy hosszú és értelmezhetetlen versével találkozunk, amiben nikkelszamovárok röpködnek.

Szólj hozzá!

2014.03.15. 04:26 Esti Lia

Ki volt Petőfi?

Címkék: petőfi 19.

Ezt mondják március tizenötödike megkerülhetetlen alakjáról a többiek:

Petőfiről mondták.png

Kattints a képre a nagyobb nézetért!

Szólj hozzá!

2013.11.07. 11:00 Esti Lia

"Csók csecsén, orcáján sok volt" - exkluzív interjú a börtönbüntetését töltő Bethlen Miklóssal

Címkék: 17. bethlen miklós önéletírás barock

                      „mind evvel az eleshetéssel, labilitassal is így teremtette az Isten az embert legjobban, amint teremtette volt”
(Bethlen Miklós: Önéletírás)

In-Prison-xx-Mihaly-von-Zichy.jpgA barokk kapcsán olyan unalomig ismételt fogalmakat szoktak emlegetni, mint a túldíszítettség, bonyolultság, monumentalitás, színpadiasság, patetikusság, végletekig fokozott vallásosság. Szerintem ezeknél a címkéknél sokkal izgalmasabb megemlíteni a gúnyverseket vagy az ekkor népszerű önéletírásokat. Ahogy megszokhattátok, most sem maradhat el a jelennel vont párhuzam: a mai botránykönyvek sikerein felbuzdulva, Bethlen Miklós börtönben írt Önéletrajzát mutatom meg.

Szólj hozzá!

2013.11.02. 07:57 Esti Lia

Lelkek napja

Címkék: 16. kódex példák könyve ráskai lea

haláltánc_kezdőkép_Dance_of_Death_-_Iron_Maiden.jpgNaponta zúdítják ránk a halálhíreket és a szenvedést, népszerű dalok születnek ebben a témában. Mégis valami olyasmiről van szó, ami ezek ellenére tabunak számít manapság.

Szólj hozzá!

2013.10.21. 07:51 Esti Lia

Vér, gennyedtség, patkányok

Címkék: barock

jack-nicholson-ragyogas-1980.jpgAki a barokktól unalmat, giccses angyalkákat, szűnni nem akaró egyházi áhítatot és cirádás körmondatokat vár, az most csalódni fog. Egészen ismerős, mai dolgot mutatok most ebből a korszakból: gyalázkodást.

A barokk korban az olykor valóban bizarr méreteket öltő giccs mellett ugyanis ez a műfaj (szaknevén, latinosan: paszkvillus) is virágkorát élte. Sarkosan fogalmazva, olyan lehetett ez, mint napjaink internetes divatja: mély életbölcsességek és unalmasan közhelyes képek váltották egymást a bármilyen vélt vagy valós igazságtalanság felett érzett szóbeli dühkitörésekkel.

Szólj hozzá!

2013.08.03. 07:20 Esti Lia

Gárdonyi és a hegyi tündérek

Címkék: utazás gárdonyi 20.

Gárdonyi Géza.jpeg

150 éve született Gárdonyi Géza. Róla elsősorban a zseniális Egri csillagok jut eszünkbe, noha életművében még számos remek darab van. Ma mégsem ezekkel ismerkedünk. Mivel nyár van, egy könnyed és időszerű témát választottam: az utazást. Talán eszünkbe se jutna, hogy Gárdonyi is járt egy azóta népszerű fesztiválhelyszínen, Tusnádfürdőn. Az ott leírt gondolataiból ma is érdemes elmerengnünk.

2 komment

2013.06.27. 12:41 Esti Lia

Fejjel nagyobb mindenkinél

Címkék: legenda 15 16. kódex

„Boldog László király kiragyogva kimagaslott Magyarország királyainak fényes nemzetségéből.”

 

250px-Laszlo-ChroniconPictum.jpg967 éve született Szent László királyunk.  Mivel Janus Pannoniuson kívül is volt élet a magyar irodalomban, életére ma két régi szöveggel emlékezhetünk. Prózában és versben.

Szólj hozzá!

2013.06.01. 07:30 Esti Lia

S nyögte Mátyás bús hadát...

mátyás.jpgMátyás király 528 éve, ezen a napon vette be „Bécsnek büszke várát”. Az öthónapos ostrom végeztével, jobbján a fia, Corvin János kísérte az ünnepélyes bevonulás alkalmával a korábbi és későbbi császárvárosba. Legendás uralkodónk valószínűleg ugródeszkának szánta Bécset a császári cím megszerzése felé, ezért 1485 után az év nagy részét itt töltötte, és csak kevesebb időt a csodálatos budai palotájában. Tervét azonban nem tudta véghezvinni, mert öt évvel később itt halt meg, fájdalmasan fiatalon. Ma azonban mégsem egy szomorú cikket olvashattok. Egy félezer éves magyar nyelvű vers segítségével inkább Mátyás király dicső tetteire emlékezünk.

6 komment